nieuws

VIER VROUWEN kijken naar Oost-Europa

Op zondag 2 juni vanaf 15.00 uur een bruisende middag met fotografie en muziek in de Galerie, Kamp 16.

‘Meester’ Tom Meerman gaat met vier vrouwelijke fotografen in gesprek over hun werk in Oost-Europa. Zij nemen ons deze middag mee naar de meest diverse werelden: varend over de Wolga, participerend in de jongerencultuur in Estland, geëmotioneerd toekijkend bij een begrafenis in Roemenië.

We kijken door de ogen van vier vakvrouwen: de Russische Lucia Ganieva, de Roemeense Nicoleta Gabor, de Nederlandse fotografe Gerda Kalmann en
beeldend kunstenaar Eva van der Craats.

LUCIA GANIEVA : SOMEWHERE AT THE RIVER VOLGA
NICOLETA GABOR : I’M A NOVEMBER PASSENGER
GERDA KALMANN: BEGRAFENIS ROEMENIË
EVA VAN DER CRAATS: ESTONIA TWENTYTHREE


En verder:

  • in de Sint Franciscus Xaveriuskerk expositie ‘De Stad’, elk weekend tijdens de openstelling van de kerk
  • ‘Ontmoetingen Varkensmarkt’ tot 5 juli in de etalage van het voormalige Zeeman-pand en bij Kien, Zuidsingel 8a; geopend op woensdag, vrijdag en zondag van 14-17 uur
  • Galerie Amersfoort Fotostad Kamp 16 is elke vrijdag en zaterdag van 13.30-17.00 uur geopend

Appeldag in Gelzelaar

Ter gelegenheid van de Appeldag op zaterdag 19 oktober 2019 in Gelselaar wordt naast een poëziewedstrijd ook een fotowedstrijd gehouden, met als thema ‘appel’.

De culturele Stichting Bie Winkels in Gelselaar organiseert dit jaar een Appeldag, in nauwe samenwerking met enkele andere enthousiaste personen en instellingen. Een oude appelboom bij boerderij Winkels vormdede inspiratiebron. In samenwerking met Achterhoekse SapPers wordt deze dag een persdag gehouden. Vast staat ook al dat Jaap Nijstad in de kerk van Gelselaar een kunsthistorische lezing houdt over appels, dat er een masterclass schilderen stilleven appels komt en een passende expositie.

Het thema voor de fotowedstrijd bij de Appeldag is dus ‘appel’. Hiermee mag de fotograaf zeer ruim omspringen. Als de foto (in zwart-wit of kleur) maar op een of andere manier hier iets mee te maken heeft, komt deze in aanmerking voor deelname. Het mag bijvoorbeeld een foto zijn van een boomgaard, van appelbloesem, maar ook van appelmoes, of van iemand die een appel schildert.

Iedereen mag deelnemenen deelname is gratis. Wie deel wil nemen aan de fotowedstrijd bij de Appeldag in Gelselaar moet voor 24.00 uur vrijdag 4 oktober 2019 één, twee of drie foto’s langs digitale weg inzenden, gelijktijdig met het volledig ingevulde deelnameformulier hiervoor, in de vorm van een Word-document, dat op verzoek is te verkrijgen via de organisatoren(ww.appeldag.blogspot.com)

Een deskundige jury beoordeelt alle ingezonden foto’s, vooral op basis van creativiteit. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De jury kiest eerst uit alle ingezonden werk dertien beste foto’s. De namen van deze genomineerden voor drie prijzen worden hierna gepubliceerd en de fotografen worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking, die plaats heeft op zaterdagavond 19 oktober tijdens een cultureel festival met als titel ‘Onder de appelboom’, naar een gedicht van Rutger Kopland. Hierna bepaalt de jury wie van de genomineerden in aanmerking komt voor de 1e, de 2e en de 3e prijs. De makers ontvangen een passende prijs

In de vorm van persberichten en via het eigen blog voor de Appeldag (www.appeldag.blogspot.com) wordt gepubliceerd over de fotowedstrijd. Zo mogelijk worden foto’s van de genomineerden opgenomen in een uit te geven bundel van gedichten die werden ingezonden voor een poëziewedstrijd bij deze Appeldag.

Formaat in te zenden foto’s: minimaal 1 en maximaal 5 MB in jpg-formaat.

In te zenden foto’s mogen beperkt worden bewerkt, waarbij kan worden gedacht aan bijsnijden, helderheid, contrast en witbalans aanpassen. Niet toegestaan is foto’s artistiek te bewerken, het clonen van elementen uit andere beelden, het verwijderen van beeldelementen, of toevoegen van passepartouts, een naam of een watermerk.

Voor informatie: www.appeldag.blogspot.com e-mailadres: appeloogsten@gmail.com

Interview bij radio Soest

Te gast vandaag in het programma Cultuur in de Regio:

Evelien Kremer. Zij is één van de oprichters van Fotoclub Keistad. Elly en Ada gaan met haar praten over de uitnodiging van Galerij Artishock m.b.t. de expositie van de jonge fotoclub ‘Op zoek naar het hart van Soest”. De expositie start 7 september, opening 20.00 uur en daarna JazzClub, met Kai von Rosenberg trio. Vrije toegang!

Presentatie: Elly den Heijer en Ada van Os

Herhaling: donderdag 11.00 uur en vrijdag 16.00 uur.

Delen op social media

Expositie Artishock: Fotoclub Keistad op zoek naar het hart van Soest

Het nieuwe seizoen begint Artishock met een expositie van Fotoclub Keistad. Op zaterdag 7 september om 20:00u vindt de feestelijke opening plaats. Op uitnodiging van Galerij Artishock nemen hebben we de uitdaging aangenomen om op zoek te gaan naar het hart van Soest. Een uitdaging, want Soest is een langgerekt lintdorp is en alle leden wonen buiten Soest. Wat krijgen jullie te zien?

Het idee kwam van Artishock. Zij waren geïnteresseerd in een visie van de buren op Soest. Daar werd zeer positief op gereageerd. We hebben de mail voorgelezen in de groep, met het gedicht van Palescue over Soest waarin al veel plekken worden genoemd.

Ondanks de vakantietijd nemen ongeveer 14 fotografen deel aan de expositie, een mooie afvaardiging van Fotoclub Keistad. Met ongeveer twee foto’s per persoon verwachten we 24 foto’s op te hangen.
We hebben wel wat regels afgesproken. Zo moet de foto recent zijn, van nu, en mag er niet teveel bewerkt worden. Het moet realistisch blijven, dus geen olifant in de Soester Duinen shoppen. Ook worden alle afdrukken op dezelfde manier afgedrukt, en op een vast formaat, van 60 bij 90 centimeter. Dat is best groot, maar wel in dezelfde verhouding als de ouderwetse ansichtkaart. Mensen zijn nu zo gewend om foto’s heel klein op hun telefoon te bekijken dat het wel leuk is wat groots te laten zien.

Expositie Fotoclub Keistad: Op zoek naar het hart van Soest. Zaterdag 7 september: inloop vanaf 19:30u. Opening 20:00uur. Daarna JazzClub, met het Kai von Rosenberg Trio. Vrije toegang.
De expositie is te zien tijdens activiteiten tot 27 september. Zie www.artishock-soest.nl voor meer informatie. Daar valt ook het bovengenoemde gedicht Soest, door Palescue, te lezen.

Daarnaast is Artishock open op: woe- en vrijdagochtend van 10-12 uur, maandag- en woensdagavond van 19.15-20.15 uur. Verder in overleg: 06 25586354. Adres: Steenhoffstraat 46a, 3764BM Soest. Rechts het gebouw in lopen.

Zout

De stichting Zoutmuseum Delden nodigt leden van de fotobond uit om deel te nemen aan een foto-expositie met als thema ‘ZOUT’.
De ingezonden foto’s zullen in de maanden april t/m juni 2019 in ons museum worden tentoongesteld.
Het Zoutmuseum, in het hart van Delden, toont de Twentse historie van de vondst van zout en de rol van zout in ons dagelijks leven. Wij organiseren tegen deze achtergrond met enige regelmaat wisselende exposities.
In het voorjaar van 2019 willen we graag uw leden ruimte bieden om foto’s met als thema ZOUT te exposeren aan het publiek. Voor de als beste beoordeelde inzendingen stellen we enkele fraaie prijzen beschikbaar.
De organisatie is in handen van de fotoclub ‘De Hof’ in Delden.
Voor de voorwaarden aan waaraan de inzendingen moeten voldoen, ga naar www.fotoclubdehof.nl. Er zijn prijzen aan deze expositie verbonden.

Met vriendelijke groet
Fotoclub de Hof
expositie@fotoclubdehof.nl

Wethouder Koser Kaya opent expositie van fotografen-in-de-dop op 29 oktober in het Eemhuis

In de afgelopen maand heeft een vijftal fotografen een workshop “basisfotografie” gegeven aan een groep 8 van basisscholen. Tijdens het 033Fotofestival van 2016 had dat, op initiatief van Jos Ruijssenaars en Sabine Keijzer, ook al plaatsgevonden. Dit jaar coördineerde fotograaf Peter Putters de lessen: “Bij de kinderen bestaat grote belangstelling voor het zelf fotograferen. Ze leren eerst een ‘zoeker’ te maken: alles begint met het goed leren kijken naar je object.

In een volgende les ervaren ze dat verschillende standpunten van de fotograaf tot heel verschillende resultaten kan leiden. En natuurlijk het gebruik van licht (zonlicht, daglicht, kunstlicht, flitslicht, indirect licht) krijgt aandacht in de lessen.”

De workshops (en alle daarbij enthousiast uitgevoerde “huiswerkopdrachten” van de leerlingen) leidden tot grote hoeveelheden foto’s van objecten, natuur, elkaar, huisgenoten en huisdieren.

033Fotostad heeft een selectie gemaakt van de foto’s van de zes klassen, en gaat die in het Eemhuis exposeren, in de ‘Ruimte voor Amersfoort’. De opening is op maandag 29 oktober om 16.00 uur [dus niet om 16.30 uur zoals eerder vermeld in nieuwsbrief 10-2018] en vindt plaats door wethouder Koser Kaya. Vervolgens is deze expositie de hele maand november nog te bekijken gedurende de openingstijden van het Eemhuis.

Het succes van deze lessen leidt ertoe dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid om deze workshops op jaarlijkse basis aan te bieden aan het basisonderwijs en wellicht ook aan het MBO.

*Deelnemende scholen waren de School op de Berg, de Breede Hei, de Windroos, de Sint Jorisschool en Het Baken uit Nijkerk.
* Deelnemende fotografen waren: Peter Putters, Riekje Hoffman, Gerard Kamp, Hans van Koesveld en Arnick Pelder.

Met hartelijke groet,
De organisatoren van 033Fotostad

Foto voor de voorpagina van Zoom

Rob Gipman: “Onderweg naar een plek waar haviken zouden broeden, kwam ik langs een korenveld waarin dit jaarling ree stond te grazen. Dit ree keek een mij een tijdje aan en ging vervolgens rustig door met eten zoeken tussen het koren. Snel mijn camera gepakt, die de 420 mm er al op had zitten. Telkens als dit ree eten ging zoeken, zette ik een paar stappen dichterbij. Het ree keek een aantal keer op en keek me dan aan, maar ging door met eten zoeken. Ondertussen wat foto’s gemaakt natuurlijk. Al snel stond ik op nog geen paar meter van dit ree. Ik bleef staan en wachtte af wat dit ree zou doen. Kennelijk was ik geen probleem voor dit dier, dus kon ik meerdere close-ups maken en wachten tot de ondergaande zon een mooie lijn over het koren naar het ree trok. Tot slot vond ik het genoeg (ik hoorde een havik-jong) en draaide me om en liep terug naar mijn fiets. Het ree bleef gewoon doorgaan met eten zoeken toen ik wegreed.”

Rob Gipman is lid van fotoclub Keistad en al jaren actief op Zoom.nl, bekijk zijn profiel op http://gipukan.zoom.nl en nog meer beelden op zijn eigen site www.rgphoto.nl.

De komende clubavond van 18 juli gaat niet door!

Helaas zijn we alle drie verhinderd.
Dit betekent dat volgende opdracht doorschuift naar de eerstvolgende clubavond van woensdag 8 augustus.

“Maak een flitsfoto zonder hoofdlicht”

Het kan zijn dat je alleen een effectlicht gebruikt, maar een geheel eigen invulling van de letterlijke tekst mag ook, sterker nog, dit wordt zeer gewaardeerd.
We zijn benieuwd naar jullie creativiteit. De criteria bij de bespreking zijn:
1. Is de flitser op de juiste manier ingezet;
2. Raak de foto, alhoewel dit natuurlijk subjectief is;
2. Kloppen de technische details zoals de belichtingsdriehoek/compositieregels/kleurtemperaturen.
Fijne weken en graag tot woensdag 8 augustus.